Postoji jedno selo u kome su kuće i objekti za životinje ukrašeni muralima i ono je kao takvo jedinstveno u svome okruženju. To selo ne nalazi se u ruralnim predjelima Španije, Italije, Meksika, ili neke druge civilizacije čiji su preci oslikavali zidove i tako pričali priče o istoriji svojih naroda. Ovo selo je tu nadomak nas, podno Romanije u opštini Sokolac i zove se Šahbegovići. Kao takvo predstavlja jedan mikrolokalitet koji bi kao cjelina mogao postati prepoznatljiv kulturno-istorijski spomenik.

Svakog ljeta, posljednjih deset godina, ovo selo postaje destinacija turista, studenta iz Španije, čije vješte ruke već niz godina rade na oslikavanju murala u ovom romanijskom selu. Motivi prikazani muralima u Šahbegovićima su svakodnevni život čovjeka u Bosni, bogata priroda ovoga kraja, kao i djelovi kulturno-istorijskih spomenika i građevina.

Prema riječima mještanina Kemala Hasanovića, gosti iz Barselone dolaze u Bosnu turistički, direktno u selo Šahbegoviće, gdje ostaju po par sedmica i uživaju u čarima seoskog života. Tokom svog boravka pomažu im u poljoprivrednim poslovima i realizuju projekte u vidu socijalno-ekonomskog osnaživanja ljudi na selu.

– To su naši prijatelji iz Barcelone I Katalonije koji su, uz ovaj umjetnički posao, puno uradili za nas i na humanitarnom planu. Nema kuće kojoj do sada nisu nešto donirali, od novca za boravak, ulaganja u vodovodnu mrežu do traktora. Uz sve to uživaju pomažući našim ljudima u svakodnevnim poljoprivrednim poslovima, organizuju za naše ljude svoje koncerte i predstave, snimaju dokumentarce – kaže Hasanović.

Fotografija – fejsbuk arhiva Kemal Hasanović – Umjetnici iz Barselone sa jednim od mještana

Šahbegovići, kao i većina sela na platou planine Romanije imaju očaravajaću prirodu, tako da se u njemu ima šta da vidi i mimo ovih umjetničkih djela. Udaljeno je oko 26 kilometara od Sarajeva, a u njemu živi većinom povratničko stanovništvo, težačkim životom bosanskog seljaka.

Sudbina ovog planinskog sela je ista kao i većine drugih u Bosni i Hercegovini i iz godine u godinu broj stanovnika je u stalnom opadanju. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine zabilježeno je svega 41 stanovnik ovog sela, a nekada je u njemu bilo preko 200 osoba.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s